Weekendtur rundt om Vättern med vandring, historie og spa

Vättern Weekendtur

Vättern er den næststørste sø i Sverige og 5. største i Europa.
På grund af søens størrelse strækker den sig også over flere områder i Sverige. Bl.a. et af vores yndlingsområder i Sverige: Småland.
Småland har vi efterhånden været i en del gange. Og vi elsker at være der.
Jeg synes, at det er så hyggeligt med alle de rødmalede gårde, flotte natur og mulighed for at se elge.

Men vi ville også gerne se noget nyt denne gang. Og derfor virkede det oplagt at køre lidt længere op i Sverige, så vi stadig havde hyggen fra Småland, og samtidig kunne opleve nye ting. Og vi blev bestemt ikke skuffede på vores køretur rundt om Vättern. Vi var stadig omgivet af de hyggelige „Lønneberg‟ gårde. Og der var fantastisk flot natur, der var meget anderledes end i Danmark.
Og så endte vi i byen Vadstena som var fyldt med historie. Og ikke mindst et lækkert spa.
Det var et perfekt område til en kæreste-weekendtur – på trods af en lidt lang køretur. Men vi kan jo godt lide roadtrips, så det generede os ikke.

Tivedens Nationalpark

Vättern Tivedens Nationalpark

Tivedens Nationalparks landskab er meget anderledes end det danske.
Der er nemlig fyldt med boulders – kæmpe sten/klippeblokke.
Jeg ved ikke hvor mange gange på vores gåtur, at jeg udbrød „her må Ronja Røverdatter have løbet rundt‟. For det var præcis sådan et landskab jeg havde forestillet mig.

Vättern Tivedens Nationalpark vandring

Ruterne var fint afmærket, og vi var aldrig rigtig i tvivl om, hvilken vej vi skulle gå.

Vättern Tivedens Nationalpark markering af sti
Markering af ruter

Der er en del ruter rundt i nationalparken. Og selvom de ikke er vildt lange, kan man godt blive lidt snydt;
Vi startede med at ville gå turen på 9,5 km. Men så så vi, at de estimerede at det ville tage 6 timer. Det er fordi landskabet er så kuperet. Og man kan nærmest ikke gå uden at kigge ned, selv på de afmærkede ruter.
Så vi endte med en rute på 2 km, der skulle tage 1,5-2 timer. Den var super fin. Men slog nu ikke udsigten ved vores overnatning, som jeg fortæller om længere nede.

Læs også: Astrid Lindgren, elgsafari, smuk natur og billig bland-selv slik i Sverige

Faktisk er køreturen til Tivedens Nationalparkens hovedindgang også virkelig fin.
Først kørte vi af små grusveje (som man jo ofte gør i Sverige) omgivet af rødmalede trægårde. Og så kørte vi ind i selve parken.
Her kørte vi forholdsvis længe, før vi kom til parkeringspladsen. Så har du ikke lyst til at gå, men vil opleve smuk natur fra bilen, er det oplagt bare at benytte vejnettet i nationalparken.

Overnatning i Undernäs Stugaby

Vi overnattede første nat i en lille hyggelig hytte, hvor der var sauna og jacuzzi, der begge blev opvarmet via brændeovn.
Jacuzzi lykkedes vi aldrig helt med at få opvarmet ordentligt. Men alligevel syntes vi, at det var super hyggeligt at bo i denne lille hytte.
Og det bedste var, at 10 minutters gang derfra var der den vildeste udsigt!

Vättern Undernäs Stugaby
Og der var endda så stille, at da vi hørte en spætte, kunne vi følge lyden og kigge lige op på den.
Der var vi virkelig kommet ud i et roligt naturområde.

Vadstena

Vadstena er en gammel klosterby. Og jeg skal love for, at de har været gode til at bruge det til deres fordel. For som turist i byen bliver du konstant mødt af noget fra deres historie.
Nu er det heller ikke en stor by. Men der er alligevel virkelig meget at opleve.
Vadstena er et stop på pilgrimsruten gennem Sverige, så der er ligefrem et Pilgrimscentrum, hvor pilgrimmene bydes velkomne. Der skulle man tit se munke på rundt. Vi mødte nu ikke lige nogen, da vi var der.

Vadstena Pilgrimsrute

Vi nåede heller ikke klostermuseet, mens det var åbent. Så vi fik faktisk ikke studeret meget af historien.
Men vi så den store klosterkirke, som er overraskende stor i forhold til byens størrelse.
Og vi så kirketårnet, som står tilbage fra en anden kirke. Kirken er blevet revet ned. Men da klosterkirken ikke har et klokketårn, kunne man jo ikke rive klokketårnet på den anden kirke ned. Derfor står der i dag en forholdsvis nybygget bygning, med et fint gammelt klokketårn i enden. Og der er herfra der bliver ringet til messe.

Læs også: En sjov og oplevelsesrig familiedag i Gøteborg

Vadstena har også et fint renæssance slot, som ligger 10 minutters gang fra klosteret, hvor du går af fin promenade langs med Vättern, så der er smuk udsigt undervejs.

Vadstena slot

Til børnene er der en lækker legeplads lige foran slottet – selvfølgelig bygget op som slottet i miniformat.
Og der er et Eventyrgolf: Slottsvallen Äventyrsgolf. Det er minigolf, hvor banerne er bygget over de forskellige attraktioner i Vadstena.
Vi prioriterede ikke at prøve det ikke, (nok især forde vi havde ikke børnene med på denne tur). Men vi har spillet et lignende på Bornholm, og der var vi vilde med det: Forårstur til Bornholm med børnevenlige aktiviteter & restauranter

I Vadstena spiste vi frokost i et hyggeligt konditori/cafe: „Gamla Konditoriet‟. Det var som at træde ind i bedstemors gamle stuer og kan varmt anbefales.

Vadstena Klosterhotel og spa

Vi boede på Vadstena Klosterhotel og spa. Det er fordelt over flere bygninger. Vi havde taget det billigste værelse i Klostergården, og boede derfor også længst væk fra receptionen. Værelset var godt (selvom vi ikke lige var så vilde med tapetet). Og det gjorde ikke noget, at det lå lidt fra receptionen. For det var kun en lille gåtur til morgenmad m.v. over kirkegården og langs med kirken og klosterbygningerne.
Men til gengæld var der ikke helt så meget historie i denne bygning. Så vil du virkelig „leve‟ i historien, må du nok hellere vælge de lidt dyrere værelser.

Vadstena klosterhotel Morgenmad hos nonnerne
Morgenmad hos nonnerne

Morgenmaden blev serveret i nonneklosterets bygninger. Og det var så fint. Man sad på hårde træstole under fine hvælvinger, og kunne mærke historien så meget, at vi ikke var blevet overrasket, hvis der kom en nonne gående ned gennem rummet.
Heldigvis var morgenmaden overhovedet ikke inspireret af historien – den var noget mere overdådig og god, end det jeg forestiller mig, at nonnerne fik.

Aftensmaden spiste vi i munkenes sovesal.
Maden var virkelig god!
Og det er et rigtig fint rum, der også fortæller fuldstændigt ind i historien.
Men vi kan desværre alligevel ikke rigtigt anbefale restauranten. For der er så dårlig akustik, at vi måtte råbe til hinanden for at snakke samme. På trods af, at vi kun sad 2 personer overfor hinanden. Og vi havde bedt om et bord ved væggen, så vi ikke engang sad midt i rummet omgivet af mennesker.
Heldigvis havde vi booket bord til den sene middagstid. Så lydniveauet var værst da vi kom. Da vi nåede til hovedretten var der flere, der var gået. Og vi begyndte stille og roligt at kunne nyde stedet lidt mere.

Vadstena spa

Spa’et kan vi til gengæld sagtens anbefale.
Det var rigtig fint, og der var hele tiden små nye oplevelser. F.eks. lå der ansigtsmasker ved håndvasken. Der kørte meditationer i den infrarøde sauna.
Og i højtalerne var der selvfølgelig hele tiden messende munke, som jo også har mediterende fornemmelse.
Der var absolut ikke overfyldt da vi var der. Det var rigtig dejligt.

Der ligger jo en del spa-hoteller i Sydsverige. Én af grundene til, at vi valgte Vadstena Klosterhotel og spa var, at man kan læse på deres hjemmeside, at de har tænkt meget over, hvordan de arbejder for at være og blive mere klimavenlige og bæredygtige.

Stop på køreturen rundt om Vättern

Vättern Brandstorps Kyrka
På vores vej rundt om Vättern stoppede vi ved Brandstorps Kyrka, som er en fin gammel trækirke.
Vi var også ved fortet i Karlsborg. Det var Dennis nu lidt skuffet over, for der var ikke så meget fort over det.
Men det er nok i virkeligheden, fordi det er så stort. For der var en helt by inden bag voldene (dog en lille by).
Det var nemlig her, at Riksdagen skulle flytte hen, hvis der kom problemer i Stockholm.
Så der er mange fine gamle træbygninger inden for voldene. Og det så ud som om, at der var cafeer, der åbner om sommeren, ved torvet.
Vättern_Karlsborg
Men nu var vi nok også bare lidt sure på Karlsborg, fordi der ikke var ladere til vores bil, der hvor der ellers stod på app’en, at der skulle være det. Og det skaber jo ikke altid helt god stemning;-)
Men alt i alt havde vi dejlig weekend, med at køre rundt om Vättern.
Vi var ved Vättern i oktober 2024.
Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Instagram og Facebook. Så får du updates om vores rejser og nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Pinterest profil.
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *