Fredag eftermiddag pakkede vi bilen og kørte mod Sverige. Vi skulle til Pippiland – eller Astrid Lindgrens verden – som det jo egentlig hedder.
Vi havde glædet os til denne tur. Men køreturen på 4 timer fra Øresundsbroen til Pippiland, glædede vi os ikke så meget til. Derfor skulle turen ikke bare handle om Pippiland, men om at have en god tur hele weekenden. Så vi havde indlagt nogle andre sjove oplevelser undervejs.
Har de virkelig lavet et helt fly fuld af slik?
Fredag eftermiddag kørte vi lige så snart, at Benjamin havde fri fra skole. Men med de 4,5 timers kørsel vi havde foran os, var der ikke tid til så mange oplevelser på vejen. Vi havde dog fundet et stop, som vi bare måtte hen til; “Godisflyget”. Et helt fly indrettet som bland-selv sliks butik. Det lød simpelthen for mærkeligt, så det måtte vi opleve. Og det var jo fredag, så lidt slik passede meget godt.
Da vi kom frem, var det præcis, som navnet siger. Et fly fuldt af slik. Og det bedste af det hele – slikket kostede 4,90 SEK pr. 100 g. Det er jo noget billigere end i Danmark. Så børnene fik en pose hver, og fik lov at gå amok. Det syntes de var ret sjovt. Og det var faktisk selve oplevelsen, der var sjov. De gik ikke engang amok i at spise slikket – mærkelig nok.
Godisflyget ligger lige ved en afkørsel på motorvejen til Astrid Lindgrens Verden. Ved Fagerhult, afkørsel 73. Google Maps kender godt “Godisflyget”
Vi overnattede ved en smuk svensk skovsø i en fin lille hytte
Vi overnattede i en hytte på campingpladsen Vimmerby Campingplads Nossenbaden.
Campingpladsen ligger 10 minutters kørsel fra Astrid Lindgrens Verden. Og den ligger ud til den flotteste skovsø. Det var simpelthen så idyllisk.
Vi havde egentlig bestilt en lejlighed, men vi boede i stedet i deres “Stolpe” hytte, fordi de vist havde nogle problemer med lejlighederne. Hytten var virkelig hyggelig. Den var ikke så stor. Men den passede fint til os 4.
Lørdag brugte vi i Astrid Lindgrens verden, på at se shows, lege på sjove legepladser og genopleve mange af Astrid Lindgrens historier. Søndag måtte vi lige derhen igen om formiddagen og se et par shows mere med Pippi og Emil fra Lønneberg.
Men alt det fortjener et indlæg for sig selv, som du kan læse her:
Læs også: Astrid Lindgrens Verden – en weekend i Pippiland
Lær hvordan Astrid Lindgrens film er blevet optaget
Søndag efter frokost kørte vi videre til Filmbyn i Mariannelund. Det er en udstilling, hvor man kan lære om filmteknikker; f.eks. hvordan man bygger en lille bitte lægekonsultation og får den til at se stor ud på film. Eller hvordan man laver regnvejr på film. De viser flere forskellige teknikker så både børn og voksne forstår dem. Det hele er selvfølgelig bygget op over Astrid Lindgrens film. Det er jo i byen Mariannelund, hvor Emil kører til lægen, for at få sit hoved ud af suppeterrinen.
Og netop det med suppeterrinen er da også taget med på 1. sal, hvor der er interaktive studier. Her kan man optage sin egen film, hvor man får hovedet i suppeterrinen og man kan blive hejst op i flagstangen, som Emil gør med Ida i en af historierne. I et andet studie kan man springe over djævlekløften fra Ronja Røverdatter.
Noget af det, vi voksne syntes var sjovest, var de skærme der stod rundt omkring, hvor de havde interviewet de skuespillere, der bl.a. havde spillet Pippi og Ronja Røverdatter. Det var sjovt at se dem som voksne.
Det var en god oplevelse at være der. Og børnene syntes, at det var rigtig sjovt.
Men der er et stort “men”. Det kostede os 2 voksne og 2 børn 650 SEK at komme ind. Og det tog os kun 30 min. at gå det hele rundt. Da vi var nået igennem det hele, gav vi børnene fri leg i udstillingen på 1. sal, for vi ville gerne have noget mere ud af vores penge. Og der var alligevel ikke andre, så vi kunne lige så godt prøve de samme ting igen og igen.
Så kort fortalt var det en meget sjov oplevelse, som især børnene synes godt om. Men vi syntes ikke, at det var så mange penge værd! Hvis de satte prisen ned til mindst det halve, ville vi anbefale det uden at blinke.
De der elge er da godt nok store…
Der var stadig langt hjem fra Filmbyn, så vi havde indlagt et stop mere ca. halvvejs derfra. Der skulle vi på elgsafari.
Elgsafarien foregik i en indhegnet park, hvor der bor en del elge. Igennem parken var der så en meget snoet vej, så vi kørte rundt inde i deres skov. På den måde kunne man nærmest ikke undgå at se nogle elge undervejs.
Vi konstaterede engang i Sydafrika, at vi ikke er ret gode til at spotte dyr. De skal helst komme vadende hen over vejen, for at vi får øje på dem.
Men det var elgene bestemt også så venlige at gøre. Faktisk lå de gerne på vejen, eller stod så tæt på vejen, at vi næsten ikke kunne snige bilen forbi. Og inden vi kørte ind, havde vi fået af vide, at elgene var i brunst, så vi skulle endelig ikke gå ud af bilen. Derfor var vi også lidt bekymrede for, om der var nogen elge, der skulle blive sure på os, når vi sneg os forbi.
Men alle opførte sig pænt. Der var ikke nogen tvivl om, at elgene var meget vant til biler. De var ikke helt så sky, som vi forestiller os, at de er i naturen. Men det var en rigtig sjov oplevelse for både børn og voksne, at se disse meget store dyr på så tæt hold.
Vi havde en rigtig god weekend. Og selvfølgelig var hovedattraktionen Astrid Lindgrens Verden. Men Sverige har så meget at byde på. Så det var nemt at få gjort hele weekenden god. Ikke kun mens vi var i Pippiland.
Kan du ikke få nok af Astrid Lindgren, er der mere i området, som du kan besøge (vi har ikke været disse steder):
- Astrid Lindgrens Näs. Det var her Astrid Lindgren boede. Det ligger meget tæt på Astrid Lindgrens Verden
- Katthult: Gården, hvor Emil fra Lønneberg blev optaget, skulle stadig have samme udseende, og familien der bor i huset, tager gerne imod turister. Her skulle bl.a. Emils snedkeri stadig være der. Det ligger 9 km fra Filmbyn.
- Husene fra Alle vi børn i Bulderby findes stadig i Bullerbyn. Den ligger mellem Astrid Lindgrens Verden og Filmbyn.
Så gøy. Dette var et godt tips ?
Hvor er det dejligt, at du kan bruge det. Det er vi meget glade for at høre ?