Vi har her samlet lidt fakta om Sri Lanka. Om det at rejse med børn på Sri Lanka, både med små børn og med teenagere. Vi skriver også om, hvordan du skal klæde dig i et tempel og om drikkepenge. Og lidt om hvordan du bør opføre dig på Sri Lanka og hvordan du kan forvente at srilankanerne opfører sig.
Vi er på ingen måde eksperter i etikken i Sri Lanka. Vi skriver her ud fra, hvad vi har oplevet som velanset.
Det er nemt at rejse med børn på Sri Lanka
Når du rejser med mindre børn
I starten blev vi lidt overrasket over, at de lokale kaldte drengene for “babies”. Børnene var trods alt 4 og 5 år, og ikke babyer i vores verden.
Men man bruger ordet “babies” om meget ældre børn på Sri Lanka, end vi gør i Danmark. Så det kan være godt at forberede børnene på hjemmefra. Så de ikke står og bliver fornærmet over en sød srilankansk dame, der vil i snak med dem, ved at kalde dem for babies. For det er jo et ord, de fleste danske børn vil genkende, og godt kunne blive fornærmede over at blive kaldt.
Læs også At have børn med på en længere rundrejse
Studi betyder tak. Og hvis børnene siger det, kan du få et hvert srilankansk hjerte til at smelte.
Srilankanerne er nu i forvejen helt vilde med blonde børn. De ville tit gerne have billeder sammen med vores børn. Og børnene blev hele tiden aet i håret af folk, der slet ikke kunne stå for dem. Da vi var på Cuba, lærte børnene sig at gå med kasket, så de ikke helt tiden skulle rodes i håret af fremmede mennesker. Det tip ville de have været glade for, da vi var på Sri Lanka.
Læs også En rundrejse i Cuba med bountystrande, farverige byer & søde mennesker
Børnene er altid meget velkomne på Sri Lanka. Vi oplevede aldrig, at de var til besvær for srilankanerne.
Når du rejser med teenagere på Sri Lanka
Blonde, langhårede Cecillie på 17 år tiltrak sig også en hel del opmærksomhed!
Et sted stimlede der så mange unge fyre sammen, at vi følte, at vi blev nødt til at gå. Men ellers var det nu ikke ubehageligt, kun lidt sjovt.
Som da en guide vi brugte i 15 min, spurgte om han måtte tage et billede af os. Bagefter var vi alle enige om, at det slet ikke var familien, han ville have billede af, men han var for høflig til at spørge om et billede kun af Cecillie.
Cecillie gik nogen gange rundt i en top med bare skuldre, som vi er vant til i Danmark, men så syntes hun at opmærksomheden blev for meget. For det er de jo ikke vant til, at man gør. Så det blev kun hjemme i vores villaer, at hun gjorde det. Eller hun havde noget med, til at dække skuldrene til med, hvis vi kom hen til et sted, med mange mennesker.
Læs også Overnatninger på Sri Lanka; De 3 bedste, den værste og dem ind i mellem
Sådan opfører du dig korrekt, når du besøger et tempel
Sådan skal din påklædning være i templerne
Ved buddiske templer skal man huske at klæde sig efter etikken.
En T-shirt, der har almindelige “korte” ærmer og ikke er nedringet, vil ofte være fint. Nederdele og shorts, der går ned over knæene er også fint. Børn kan godt slippe afsted med kortere shorts.
Man må som regel ikke have sandaler eller sko på inde i templerne. Men du må gerne have strømper på, hvilket kan være en god idé, for stenene kan være meget varme at gå på. Men det vil selvfølgelig nok betyde, at du ender med nogle ret beskidte strømper.
Læs også Kæmpe liggende Buddha’er i Dambulla Cave Temple
Hvid er en meget velanset farve at have på i templerne, da det betyder renlighed. Sort er derimod ikke velanset. Men der er ikke nogen regler for, hvilke farver du har på.
Du må ikke posere på billeder foran Buddha
Man må gerne tage billeder af Buddha. Men du må ikke stille dig op foran en Buddha figur og posere for kameraet. Så tag billeder uden mennesker på. Der bliver skiltet med dette i de fleste templer, så du vil ikke være i tvivl.
Læs også Kandy, en kulturel by med templer, dans, ædelstene og ikke mindst en legeplads
Lidt om penge på Sri Lanka
Man giver drikkepenge for alt på Sri Lanka
På Sri Lanka giver man drikkepenge hver gang, der er én, der har hjulpet dig med noget. Husk derfor altid at have småpenge på dig, som du kan give af.
Det er vist uvant for de fleste danskere at give drikkepenge. Derfor kom også til at give alt for meget i starten. Men senere kom vi lidt bedre ind på sporet.
Vi har skrevet lidt mere om drikkepenge her: Hvad koster det at være i Sri Lanka?
Priser er til forhandling på Sri Lanka
Man prutter om prisen på Sri Lanka. Vi blev nu aldrig ret gode til det. Vi prøvede en enkelt gang ved hvert køb, og nogle gange hjalp det lidt, andre gange ikke. Men tingene var oftest så billige, at vi egentlig var lidt ligeglad med at få prisen ned. Det var mere af princip.
En gang ville vi købe grøntsager på et marked. Det var tydeligt, at det var en lokal, der var foran os. For de stod længe og diskuterede prisen og køberen så helt sur ud. Men den show kunne vi altså ikke helt få os selv til at sætte op. Så vi betalte bare priserne for grøntsagerne.
Men kan du lide at gøre en god handel, hvor du har forhandlet dig frem til en pris, så vil du elske at være på Sri Lanka.
Vi var på Sri Lanka i 2016.
Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.