Pakkeliste til en skiferie med børn

Hvad skal man give børnene på, på en skiferie? De skal jo kunne holde varmen. Ellers bliver det aldrig en succes at få dem til at være ude på ski. Men de skal også kunne bevæge sig, så de kan have det sjovt. Og de skal selv kunne tage tingene af og på, f.eks. hvis de skal på skiskole uden forældrene. Og så skal det ikke koste alt for meget at købe alle tingene, for ferien koster jo rigeligt i sig selv, og børnene vokser alligevel hurtigt ud af det.
Vi giver her vores bud på, hvad vi vil tage med. 

Dette indlæg er ikke sponsoreret. Men der er reklamelinks i indlægget. Et reklamelink betyder, at hvis du vælger at klikke på linket og booke/ købe noget på den hjemmeside, så modtager vi en provision – uden at det koster dig noget. På den måde støtter du bloggen og hjælper os bedst muligt til at kunne bruge tid på at lave flere spændende blogindlæg. Reklamelinksne er markeret med *. Det er links til ting eller hjemmesider, som vi også selv bruger og gerne vil stå inden for. Der er selvfølgelig også helt almindelige links i indlægget, som ikke er reklamelinks.

Skiferien er bestilt, og så går jeg straks videre til næste punkt. Nemlig, hvad skal vi have med?
Der skal jo meget udstyr med til sådan en tur. Og indrømmet, så kan jeg godt lide at sidde og surfe rundt, og finde alt det, jeg synes, er allerbedst til formålet 🙂 Så det er der kommet denne pakkeliste ud af. Den fokuserer kun på, hvad man skal pakke til børnene. Men der er jo mange af tingene, som også sagtens kan bruges til en voksne pakkeliste.

Krav til skitøj

Tøjet skal holde barnet varmt og tørt og det skal være praktisk. Og så skal det helst ikke koste en bondegård. For det er jo ikke som med os voksne, hvor vi kan købe udstyr og bruge det år efter år. Børnene vokser ud af det. Derfor har vi inddelt listen i det, der er vigtigst at købe noget ordentligt af, også selvom det måske koster lidt. Og så det man kan købe brugt eller prøve at gøre billigt på andre måder.

Reklamelink*

Det vigtigste er at tøjet er lag-på-lag. Så man hele tiden kan justere, hvis det bliver for varmt eller for koldt. Normalt er vi rigtig glade for flyverdragter. Men når er vi på ski hælder vi mere til skibukser og skijakke – igen fordi det er nemmere at ændre på. F.eks. når man går ind på en restaurant og drikker varm kakao o.s.v.
Lagene skal bestå af skiundertøj, et varmt mellemlag og et skal-lag, der kan holde tørt og holde blæst ude.

Læs også: Hvordan planlægger man en god skiferie, første gang børnene skal på ski?

Bomuld er ikke godt på ski. Bomuld suger fugt (f.eks. sved) til sig. Og er lang tid om at tørre. Derfor er der meget stor chance for at man blive kold og fryser med bomuld på. Vejen frem er kunststoffer eller uld.

Disse ting skal du købe til den første skiferie

  • Skihandsker/ luffer De er det vigtigste, at bruge sine penge på. Man kan sjældent slippe afsted med at købe billige luffer. For kvaliteten er derefter. Billigere luffer bliver hurtigere våde og holder ikke så godt på varmen, til gengæld er de ikke så åndbare, så der kommer koldsved på hænderne.
    Handskerne er jo nærmest også det eneste sted på kroppen, hvor man ikke har lag på lag. Derfor er det ekstra vigtigt, at det ene par man har på, kan holde hænderne varme. Fryser børnene først om hænderne, er det svært at få den gode stemning frem.
    Luffer eller handsker: Luffer er varmere end handsker, fordi fingrene kan varme hinanden. Til gengæld gør det de lidt sværere at bruge finmotorikken, i f.eks. på lifter. Men børn står jo oftest uden stave, så der er ikke helt så meget at holde styr på for dem, som for voksne. Handsker kan jo også være svære at tage på, hvis man ikke er vant til at skulle tage dem på selv, f.eks. på en skiskole. Der er luffer meget nemmere. Desuden findes der en mellemting, der har “luffe” til 3 af fingrene, og fingre til pegefinger og tommelfinger. På den måde, får du lidt af det bedste fra begge verdener.
    Vi har ikke prøvet at bruge disse “blandingsluffer”, men de lyder gode. Hestra Gauntlet 3 fingre junior handske* (Reklamelink). De fleste ski-sider skriver, at man skal betale omkring 400 kr for et par ordentlige luffer. Og jeg må give dem ret. Der er virkelig forskel på de billige luffer fra de større supermarkeder. Og så dem, man har brugt lidt flere penge på.
    Der er jo altid muligheden for at låne eller købe brugt, frem for at købe sig fattig. Vi endte med at købe nogle luffer på Black Friday. På den måde fik vi nogle gode handsker, til en pris man kunne holde ud.
  • Skistrømper De koster faktisk ikke så meget til børn. 70-100 kr. for et par.
    De skal holde på varmen på børnenes fødder. Så det er vigtigt at have strømper med, der netop er lavet til formålet. Jeg har tidligere haft almindelig strømper under skistrømperne. Men det er jo en kæmpe fejl. For de vil oftest være i bomuld. Og så kan de jo ikke transportere sveden væk – hvilket resulterer i kolde fødder. Vi har tænkt os at købe nogle stykker af disse* (reklamelink).
  • Skiundertøj (bluse og lange bukser). Skiundertøjet skal sidde tæt og det skal kunne transportere sved væk fra kroppen, så den ikke kommer til at køle dig ned. Man kan få skiundertøj i både tynde versioner og i varmere, uld undertøj. Her kender du bedst dit barns behov for, hvad du skal vælge. Vi har arvet nogle sæt i denne stil* (reklamelink), som vi tager med. Vi mener ikke, at vi får behov for uldundertøj. Evt. må de bare få nogle flere lag tøj på i stedet. Opdatering: Børnene frøs ikke på kroppen, selvom de ikke havde uld på. Vi havde omkring -5 til -10 grader.
  • Skibriller Solen kan være skarp i sneen. Og solbriller virker altså ikke. De dugger og det gør ondt på kinderne, der hvor det kolde plastik rammer. Desuden løber øjnene tit i vand i kulden, når man “flyver” ned af bakkerne. Det slører udsynet og køler kinderne. Så briller er absolut at anbefale for at børnene får en bedre oplevelse. Der er mange på f.eks. DBA, så de behøver ikke koste en bondegård. Det er der, vi har tænkt os at finde nogen. Husk at tjekke for ridser
  • Halsedisse, gerne med blød fleece på indersiden – dem kan man få billigt i de større supermarkeder. Og de virker rigtig godt til formålet.
  • Ski, skistøvler, skistave og hjelm anbefaler vi at leje på stedet. Børnene vokser alligevel ud af dem hurtigt, og det fylder meget i oppakningen.

Læs også: Hvad koster en skiferie i Sverige i uge 7? Her er vores rejsebudget

Dette skal du også have med…

..men brug så vidt muligt det, du har, til du har set, om børnene nu også er vilde med skiferie. Så kan du til de næste ferier gå ud og investere i decideret børne skitøj.

  • Skijakke Det bedste er en skaljakke med tilhørende fleece. Men det går vi altså ikke ud og investerer i til børnene for én skiferie. De vil sikkert også være vokset ud af den, næste gang vi skal på skiferie. Så børnene kommer til at bruge deres almindelige vinterjakke og evt. en løs fleecetrøje indenunder, hvis nødvendigt.
  • Skibukser Skibukserne skal have seler, så de bliver siddende. Og de må meget gerne gå lidt op af ryggen/maven, så der ikke nemt kommer sne ned i bukserne. Har I ikke nogen skibukser, så lån nogle af venner/familie. Eller køb nogle brugte. Der findes mange gode, brugte til salg.
  • Fleecetrøje/Skipulli – gerne med lynlås i halsen, til når det bliver for varmt. Igen har vi været heldige at arve flere, i denne stil* (reklamelink). Men man kan også tit købe billige fleecetrøjer i f.eks. de store supermarkeder med tøj afdelinger.
  • Hue – den er til pauserne, hvor man ikke har hjelm på. Vi tager bare børnenes hverdags huer fra børnehave og skole med.
  • Vinterstøvler til at lege i sneen med, når man ikke er på ski. Igen er det støvlerne de bruger til hverdag.
  • Skiftetøj Ydertøjet bliver vådt af leg i sneen. og indertøjet bliver vådt af sved. Eller måske fordi det kan være svært at holde sig, når man fryser og man ikke helt kan nå at få alt det tøj af, når man endelig har fundet et toilet. I hvert fald tager vi flere sæt skiundertøj med. Og vi tager også en flyverdragt med. Vi har kun ét par skibukser og én jakke til hver af børnene. Men de bruger en flyverdragt til hverdag i børnehaven. Så selvom vi ikke er så glade for flyverdragter på skiferie, så må den fungere som det ekstra sæt tøj, hvis vi skulle få brug for det. Frem for at skulle bruge penge på ekstra ting.

Læs også: Vores første skiferie med børn – i dejlige Sverige. Det var en succes

Alle de andre ting, som man også gerne vil have med på en skiferie

  • Masser af ting til hygge – spil, højtlæsningsbøger, tegneting, opgavebøger, legetøj, DVD’er o.s.v
  • Kælk  hvis der er plads i bilen. Det kunne f.eks. være en numsekælk. En ordentlig kælk med en træksnor kan i øvrigt være rigtig god, hvis I bor lidt fra pister/supermarkeder. Så kan man transportere trætte børn og deres ski hjem eller alle ens indkøb.
  • Almindeligt tøj Selvom børnene garanteret gerne vil trisse rundt i skiundertøjet hjemme i hytten, så bliver der selvfølgelig også tidspunkter, hvor almindeligt tøj som bukser og bluser skal bruges. Men du behøver ikke pakke lige så meget, som du ville gøre til en ferie andre steder. Faktisk behøver du ikke pakke ret meget.
  • Hjemmesko Det er ikke sjovt at rende rundt i en fodkold hytte.
  • Badetøj og svømmebriller mange børnevenlige skidestinationer har også en eller anden form for svømmehal/badeland, så man kan holde lidt fri fra skiene, når det bliver for meget for børnene
  • Solcreme Solen kan være rigtig stærk i sneen
  • Læbepomade Læberne bliver hurtigt tørre i kulden. Der må meget gerne være solfaktor i læbepomaden
  • Creme Som sagt udtørrer kulden, så det kan være rart med f.eks. noget ansigtscreme om aftenen. Vi har også tit problemer med, at børnene ikke får tørret hænderne ordentligt, når de vasker hænder. Og så tørrer huden hurtigt ud på hænderne om vinteren, hvilket giver sår. Der er vi glade for at bruge Locobase Repair* (reklamelink).
  • Et rejseapotek: Vores vil indeholde: Alm. plaster og “sommerfugle plaster”, Panodil til børn og til voksne og et elastikbind.
  • Det blå Sygesikringskort: Så er du dækket som borgerne i det land, hvor du er på ferie – men tjek, hvordan du er dækket ved skiferie og f.eks. ønsket hjemtransport. Der skal du nok bruge en ekstra rejseforsikring.
  • Håndsprit Skiferier går som regel til lande, som generelt har god hygiejne. Men vi har alligevel altid sprit med os. Man ved f.eks. aldrig hvornår børnene kunne få brug for et toilet midt i en skov.
  • Snacks det er meget nemmere at holde humøret oppe for børnene, hvis de ikke er sultne. Og man kan altså godt blive lidt træt af at købe pommes frites hele tiden. Så lidt fuldkornskiks, fignestænger, rosiner eller lignende kan være godt at tage med hjemmefra.
  • Højstol, weekendseng m.v. Har I børn med, der skal bruge højstol, weekendseng og lign. anbefaler vi, at undersøge om man kan leje det på stedet. For det er noget af det, der fylder mest i bilen (eller i en flybagage…), og det koster ofte ikke så meget at leje, i forhold til besværet i at få det med.
  • Udstyr til køkken og badeværelse i en hytte Skal I bo et sted med egen køkken, kan følgende ting være gode at have med. Man kan selvfølgelig også vælge at købe dem på stedet, alt efter plads i bilen. Men husk, at mange ting koster kassen i Norge. 
    • håndsæbe til håndvasken på badeværelset
    • vasketabs til en evt. opvaskemaskine
    • skraldeposer
    • toiletpapir
    • køkkenruller
    • karklude
    • viskestykker
    • opvaskemiddel
    • fryseposer og/eller indpakning til madpakker
    • alm. krydderier som f.eks. salt og peber

Læs også: Sälen, den perfekte destination til en skiferie i Sverige med børn

Nice to have

Disse ting behøver man absolut ikke på skiferien. Men de kan være rare at have med.

  • Ekstra par luffer/handsker. Lufferne er meget udsatte og bliver garanteret våde hver dag. Derfor vil vi gerne have et ekstra par med, til når man skal gå til restauranten om aftenen, eller på en ekstra legeplads tur og lignende. Her har vi dog bare købt et par billige luffer i Føtex.
  • Holder til lufferne, så de ikke bliver tabt undervejs. Den klassiske er en snor, der er syet fast til hver luffe, som så går gennem jakken. Men den er vi ikke så meget til, for vi kan ikke helt overskue de der våde luffer, der skal igennem ærmerne, når vi vil skifte til et tørt par luffer. Derfor endte vi med disse: Hestras Handcuffs* (reklamelink). Både drengene og jeg havde dem. Og vi var så glade for, ikke at skulle tænke over, om vi tabte handskerne, hvis vi var uopmærksomme.
  • Termotøj. Vi regner ikke med at komme til at bruge det. Men der kan være meget koldt i Sverige. Og børnene har alligevel termotøj fra børnehaven/skolen. Så vi tager det med, som et ekstra muligt lag.
  • Strikvanter: Igen er det noget vi har i forvejen, som børnene bruger i børnehaven og skolen. Og de kan lige så godt komme med. De kan måske endda fungere, som et ekstra lag inde i lufferne, hvis det bliver mega koldt.
  • Tynd elefanthue/hue, der kan være under hjelmen. De fleste får varme nok fra hjelmen. Men er dit barn en frossenpind, kan en ekstra hue være en god idé

Skal I køre til skiferien, er her lidt gode råd til kør selv ferier: Sådan får du en god kør selv ferie med børn

Skal I flyve på skiferien, er her lidt gode råd til det: Gode råd til at flyve med børn

Vi håber, at du nu har fået en masse inspiration til, hvad I skal have med på jeres skiferie.

Er der noget, vi mangler på listen? Så vil vi meget gerne høre fra dig.

Vi var på skiferie i februar 2018 og børnene var 7 og 5 år.

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du også updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Tags from the story
,
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *