Oman – hvor ligger det?

Vi er lige kommet hjem fra en forårsferie i Oman. Det er et meget fascinerende land at opleve! De har alt; godt vejr, søde mennesker, der er tolerante over for europæisk påklædning, flot natur i form af turkise strande med skildpadder, ørkener og wadier (kunne også kaldes oaser), og de har masser af traditionel arabiske kultur, i stedet for skyskrabere og lidt for kunstige ting, som nogle af nabolandene vist har. Vi kan virkelig anbefale at besøge Oman!

Vores erfaring er, at ikke ret mange danskere kender til Oman. Derfor vil vi her give en kort introduktion til landet. Vi vil selvfølgelig også skrive om vores rejse, men det bliver i et andet indlæg.

Her kan du læse om: StørrelseBefolkningStyreform-og lidt historie,  PåklædningKlimaLandskabAlkoholTransportSprogValutaPrisniveauDrikkepengeSkatterVisaVaccinationer, Kriminalitet

Hvor ligger Oman?

Når vi har fortalt folk, at vi skulle til Oman, har 99% af svarene været “nej hvor spændene…øh, hvor ligger det henne?” Så lad os lige starte med at få placeret Oman på et kort:

Oman grænser op til De Forenede Arabiske Emirater, så man kan sagtens lave en kombinationsrejse til f.eks. Dubai og Oman. Saudi Arabien og Yemen, som er Omans andre nabolande, er jo ikke helt så nemme at besøge…

Fakta om Oman


Størrelse: Landet er 309.500 KM, altså 7 gange større end Danmark.

Befolkning: Der bor 4,7 mio. mennesker i Oman. Ud af dem, er de 2 mio. expats, altså folk der kommer til landet for at arbejde. De kommer hovedsageligt fra Indien og Asien.

4,7 mio. mennesker gør landet til et af de tyndest befolkede i verden. Men over 50% bor nordpå, i og omkring hovedstaden Muscat.

Sultan Qaboos


Styreform (og lidt historie): Oman har en sultan. Sultan Qaboos. Sultanen er enevældig. Han har et ministerråd, som han selv har valgt. Men derudover har han også “Consultative Assembly of Oman”. Det er en rådgivende forsamling, hvori der både kan sidde mænd og kvinder. Hvert andet år er der valg for alle omanske statsborgere til denne forsamling.

Man ser billeder af Sultan Qaboos overalt, for han er højt elsket af omanerne. Det kan man egentlig godt forstå, for han fik afsat sin far, der ellers holdt sin befolkning nede. Det foregik ved et ublodigt kup (det vil sige, faren kom til at skyde sig selv i foden, da han prøvede at forsvare sig. Og så overgav han sig). Dette var tilbage i 1970. Under farens tid var landet fattigt med krige mellem beduinstammerne. Der var kun skoler til 900 børn og kun 12 hospitalssenge. Så langt størstedelen af befolkningen var analfabeter og havde en ret lav levealder.

I dag er der gratis hospital og skole til alle. Der er et universitet, hvor elever er ca. 50/50 drenge og piger. Sultan Qaboos går meget op i uddannelse, for det skal omanerne leve af, når de løber tør for olie. Det er olien, der har kunnet betale for hele landets fremgang siden 1970. Men de har ikke olie til så mange år igen.

Da faren var sultan, fik Qaboos storebror landets første lampe med en elektrisk pære. I dag bor man i hjem med aircondition. Det er en kæmpe forandring landet har gennemgået siden 1970. Det omtales da også som renæssancen.

Dog ved man ikke, hvad fremtiden bringer. Sultan Qaboos er i 70’erne. Han er ikke gift og har ingen børn. Og han har ikke udpeget en efterfølger. Han har nævnt, at han gerne så en præsident valgt. Men ingen ved, hvad der vil ske, den dag han ikke er her mere.

Påklædning: Omanske mænd går i lange hvide dishdashaer. Det er en slags kjortel, der går helt ned til jorden. På hovedet har de oftest en kuma. Det er en hat med broderi på. Kvinderne har oftest lange sorte dragter og tørklæde. Nogle er helt tildækkede. Men i nærheden af Muscat, var de lidt mere farverige, og vi så også kvinder, der havde et tørklæde hængende om halsen, så de blot kunne tage det på, når nødvendigt.

Påklædning for turister: Turister behøver ikke klæde sig på som omanerne. Faktisk skulle det være ulovligt at bruge den mandlige dragt, hvis ikke man er omansk. Men det er forventet, at man hele tiden har dækket knæ og skuldre og ikke er nedringet. Og det gælder både for kvinder og mænd. Børn må gerne gå med almindelige shorts. Denne påklædning gælder også i vandet på offentlige strande.

Vi oplevede dog, at omanerne ikke gik på stranden om dagen (da var det vist for varmt til at være ude). Så der havde vi stranden for os selv (og kunne gå lidt mere afslappet klædt). Om eftermiddagen begyndte de så at komme og gå tur på stranden.

På hoteller kan man sagtens bade i bikini.

Vi finder vores flybilletter gennem Momondo

Reklamelink*

Der er ikke straffe for at klæde sig forkert. Men omanerne vil se ned på dig, for ikke at klæde dig præsentabelt. Og du kan blive nægtet adgang til f.eks. storcentre. Vi oplevede dog intet. Vi så et par turister med kortere shorts. Og en enkelt kvinde i et center, med lårkort, dybt nedringet kjole. Det giver mange flere blikke fra mændene, der ikke er vant til at se det, men ellers så der ikke ud til at ske noget. Men vi synes, at man skal gøre, hvad man kan for at respektere det land, man rejser i.


Klima: Oman har godt vejr! Om sommeren er det nærmest for godt. 50 grader er ikke ualmindeligt, så der er man mest inde døre. Vi rejste i marts, hvor der var 28-30 grader hver dag. Det betegner omanerne som vinter, så vi havde stort set pools og strande for os selv. Det regner ikke meget Oman.

 

Strand i Muscat

Landskab: Mange byer ligger ud til havet. De har flotte strande med dejligt turkisblåt vand.

Når du kommer en smule ind i landet, betyder det varme vejr og mangel på regn, at landskabet er forholdsvis goldt. Oman har mange bjerge, og de ser rigtig flotte ud, når de ligger der i baggrunden. Men når man så kommer tæt på, ser man, at de er helt bare og stort set kun består af sten og grus. Der er i det hele taget meget grus og småsten over alt. De første par dage troede vi, at der var byggepladser overalt. Indtil det gik op for os, at sådan så jorden ud.

Men når der ser sådan ud, så lære man virkelig at forstå ordet “oase”. For når man så kommer til et sted med palmer og vand, så er det helt fortryllende. Derfor flokkes folk også til wadi’erne (udtørrede flodlejer), når de har fri. For der er vand nok til, at der kan gro beplantning. Og der er så flot!

Og så er der selvfølgelig ørkenen, som er en historie helt for sig, og som skal opleves.

Læs om: hvordan vi fik 5.000 kr i kompensation, da vores fly fra London blev 4,5 time forsinket

Reklamelink*


Alkohol: Det er svært at finde alkohol i Oman. Lokale skal have en tilladelse for at købe alkohol. Der skulle efter sigende sælges alkohol på de største hoteller. Men vi mødte ikke noget – vi kom nu heller ikke så meget på de helt store hoteller. Hvis du gerne vil have noget alkohol med til turen, så køb det i den toldfrie butik i lufthavnen, når du lander.


Transport: Der findes stort set ikke offentlig transport i Oman. I de større byer er der rugbrøds busser, man kan stå på. Men der kan være svært at finde ud af, hvor de kører hen. Der er også nogle få “rigtige” busser. Men det var ikke mange vi så. Det der bruges mest, er sin egen bil eller en taxa. Vi vil klart anbefale at leje en bil, da det er nemt at komme rundt, benzinen er billig, og taxa’erne er halv dyre. Det er nemt at køre i Oman og trafikken minder meget om at køre i Nordeuropa.


Sprog: Omanerne taler arabiske, men vi mødte ikke nogen, der ikke kunne en eller anden form for engelsk. Og f.eks. alle vejskilte står både på arabisk og engelsk.


Valuta: Deres valuta hedder Omansk Rial. De har ikke mønter, kun sedler. Er det ikke muligt at betale det præcise beløb, runder de blot op eller ned, som vi kender det i Danmark, efter 25 øren blev afskaffet. En OMR er ca. 18 kr (i marts 2017). Vi havde intet problem med at finde ATM’s, hvor vi kunne hæve penge med vores Visa. Men vi sørgede for at hæve i de større byer, så vi ved faktisk ikke, om det kan være et problem længere ude på landet.


Prisniveau: Regn med at betale det samme for tingene, som i Danmark. Når du kommer længere væk fra hovedstaden bliver det dog lidt billigere. Det eneste der er rigtig billigt er benzinen. Den koster 3,5 kr. pr. liter.


Drikkepenge: Det er ikke forventet, at man giver drikkepenge i Oman. Nogle store hoteller kan finde på at skrive drikkepenge på regningen. Og hvis du føler, at du får en rigtig god betjening af f.eks. en taxachauffør, kan du give ham 1-2 OMR. Men det er ikke forventet.


Skatter: Befolkningen betaler ikke skat af deres løn. Oman har olie og lever godt af det. Men de har ikke lige så meget olie som nabolandene, så de er klar over, at de skal til at tjene penge på andre ting. Turismen er ved at være en af deres største indtægter (udover olien selvfølgelig). Så forståeligt nok, har de lagt skatter på turist ting. Derfor vil du oftest se 2 gebyrer/skatter på hoteller. En på 8% og en på 9%.


Visa: Man skal have visum for at komme ind i Oman. For at kunne få dette, skal du have et pas, der gælder i 6 måneder efter rejsen. Du kan købe turistvisum i lufthavnen. Først står man i én kø til et vekselbureau. Her betaler du for visa’et. Rejser på op til 10 dage koster 5 OMR. En måned koster 20 OMR.

Bagefter går du videre til næste kø, hvor du får dit visa i passet, når du kan fremvise kvitteringen for betaling. Husk at gemme kvitteringen, fra da du køber visum. Den skal oftest fremvises sammen med passet ved indtjekning på hoteller.

Hvis du flyver direkte fra Doha eller Dubai, og har visum til disse steder, behøver du ikke visum til Oman.

Sørg altid for, at tjekke for de nyeste regler omkring visa. Vi prøver at holde informationerne her på siden opdateret, men kan desværre ikke garantere det.


Vaccinationer Vi anbefaler altid at google for nyeste anbefaling af vaccinationer til et land. Men her i marts 2017 lyder anbefalingerne på, at man skal vaccineres mod Herpatitis A og Drifteri-Stivkrampe ved ferier på 1-4 uger.


Kriminalitet: Vi tror nærmest ikke, at der eksisterer kriminalitet i Oman. Da vi lejede et airbnb hjem, fik vi bare en besked om, at døren var åben og nøglen sad på indersiden af døren.

Vi har læst flere beskrivelser om folk, der tager ud og svømmer og dermed går fra deres ting, uden at nogen har rørt deres ting. Vi gik også fra vores ting i en wadi. Vi havde nu alligevel sørget for, at der kun lå det allermest nødvendige, som ikke kunne tåle vand (altså bilnøglen). Men vores tasker var heller ikke blevet rørt.

Jeg gik da også rundt med en dametaske, som der intet skete ved. Selvom jeg i virkeligheden ikke var ret opmærksom på den. Hvis inderne eller asiaterne fandt på at begå noget kriminelt, ville de blive sendt hjem med det samme. Så det gør de ikke.

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.

*Disclaimer
Jeg synes, at det er rigtig sjovt at arbejde på www.enfamiliederrejser.dk. Og jeg hygger mig med at dele vores families oplevelser, for jeg synes, at det er dejligt at kunne hjælpe dig med inspiration til en fantastisk ferie. Derfor bruger jeg også gerne rigtig meget tid på denne hjemmeside.

Men når det så er sagt, så ville det da også være dejligt, at tjene lidt på det arbejde og timer, jeg ligger i hjemmesiden. Om ikke andet, så et bidrag til en ekstra ferie 🙂

Derfor har jeg en affiliate aftale med Momondo og Flypenge.dk. Det betyder, at hvis du vælger at følge linket fra vores hjemmeside til deres, og gøre et køb hos dem, så modtager jeg en lille provision. Men det bliver ikke dyrere for dig. På den måde hjælper du mig bedst muligt til at kunne bruge tid på at lave endnu flere spændende blogindlæg her på siden. Og det takker jeg selvfølgelig for 😉

Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Line

    Hej, dejlig side! Har du mon nogle bud på overnatningssteder ved stranden og andre dele af landet til en overkommelig pris. Vi er et rejseselskab på 4 som har 14 dage i Oman hen over jul og nytår… på forhånd tak for hjælpen! Bh Line

    1. Hej Line,
      Jeg er meget glad for at du synes om siden 🙂
      Det kan I virkelig godt glæde jer til! Der er så dejligt i Oman.
      Vi boede faktisk ikke så meget ved stranden. Men vi spiste frokost dette hotel, som ligger lige ned til stranden i Muscat. Der var virkelig lækkert: https://www.booking.com/hotel/om/shangri-la-s-barr-al-jissah-resort-spa-muscat.en.html?aid=1216182&no_rooms=1&group_adults=1 (det er et reklamelink).
      Men ellers kender jeg desværre ikke rigtigt til strandhoteller i Oman. Jo altså, vi boede jo også ved stranden, da vi var ude og se skildpadder lægge æg. Der må man godt nok ikke bade, men det var en kæmpe oplevelse. Har du set mit indlæg om det?

      I indlægget om Muscat, nævner jeg også der, hvor vi boede i Muscat. Men ud over det, har jeg ikke steder, som jeg specielt kan anbefale til overnatning. Vi fandt vores steder gennem Booking.com og Airbnb.
      Og så synes jeg jo helt sikkert, at I skal ud i ørkenen og overnatte. Men sidst jeg tjekkede, var det sted vi boede, lukket…
      Så jeg har desværre ikke helt så meget at hjælpe med i den forbindelse…
      Mvh
      Henriette

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *