Vi har været på Moesgaard museum i Århus. Det var virkelig en god oplevelse at være på et museum, der har forstået at gøre oplevelsen interessant for børn. Der var masser af ting, som børn kunne lege med og ting, som de kunne røre ved. Og der var også mange skærme, som fortalte historien på en indlevende måde, frem for med en tavle med en lang tekst.
Man kan gå på taget af Moesgaard museum
Vi kom før museet åbnede, men det var ikke noget problem at få tiden til at gå. For bygningen til Moesgaard er bygget med én stor tagterrasse. Bygningen er flere etager høj på den ene side. Og taget gå så skråt derfra ned til jorden på den anden side. Og der er græs på taget. Så der var lige klar til en ordentlig løbetur.
Da vi voksne også nåede op på toppen, kunne vi så nyde den fantastisk udsigt ud over det flotte landskab.
Lær om evolutionen, mens du går ned af trappen
Inde på selve Moesgård museum, startede vi med at gå ned af evolutionstrappen, hvor der står menneskearter ned af trappen. Så mens man går ned, gennemgår man evolutionen.
Her står 7 menneskerarter, fra den 3,2 mio. gamle dame Lucy, der blev fundet i Etiopien, til Koelbjergmanden. Han er fra stenalderen, og har det ældste skelet fundet i Danmark.
Det var en sjov og håndgribelig måde at forklare børnene om evolutionen på.
Stenalderen var vi vilde med
Så gik vi i gang med at studere de forskellige tider. Vi startede (selvfølgelig) med stenalderen.
Her blev vi virkelig overraskede over, hvor godt det var lavet. Vi lagde ud med at se en “film” om, hvordan de levede i stenalderen. Videoen fangede fuldstændigt børnene. Det var markant bedre, end hvis vi skulle have stået og læst højt fra en planche.
Lidt længere inde stod der en stammebåd midt i rummet. Når børnene satte sig og roede i den, var der filmet vand rundt om på gulvet, så det virkelig så ud som om, at de roede i vand. Og på væggen ved siden kørte der en film, med ”stenaldermennesker”, der roede ved siden af. Så børnene følte, at de var med i historien.
Vi blev virkelig positivt overrasket over at et museum kunne fremvise historien for børnene på den måde. Det har jeg faktisk ikke oplevet før.
Læs også: En dag på Experimentarium, hvor der blev udforsket, lært og grinet
Senere kunne man skyde med forskellige bue og pile. Man skød med den ”ægte” bue. Og på skærmen foran os skød pilen så afsted og ramte et dyr – selvfølgelig med en tilhørende fortælling om, hvilke dyr de forskellige buer kunne skyde og den slags informationer.
Det var børnene helt vilde med, og vi måtte faktisk tilbage dertil, til allersidst. For da vi skulle gå, fik de lov til at vælge én ting, de gerne ville se igen. Præcis som i en forlystelsespark. Og buerne var altså det bedste.
Et andet sted kunne vi tage virtuel reality briller på, og gå rundt og opleve boplads i stenalderen. Det hele var virkelig meget livagtigt.
I Jernalderen var vi med i store slag
Bronzealderen fangede ikke børnene ikke lige så meget. Den var ikke lige så inddragende som stenalderen. Så vi gik forholdsvis hurtigt videre til jernalderen. Her handlede det om ofringer. Det synes børnene var en smule voldsomt. Til gengæld måtte de voksne ikke lade være med at blive fascineret af Grauballemanden.
Så skulle vi til slaget i Illerup Ådal. Først var vi med til at planlægge kampe. På et stort bord kunne man vælge sin hærfører, og hvordan man ville have sine soldater til at tage opstilling. Og så var det ellers bare at kigge på, at kampen udspillede sig – og holde øje med, om det var dig eller fjenden, der hurtigst mistede sine mænd.
Selve Illerup Ådal slaget foregik i et aflangt rum, hvor vi stod i midten og der så var film på begge sider. Så da slaget gik i gang, stod vi midt i kampen. Det var lidt voldsomt for en på 5 år, men så kunne han jo heldigvis bare stå bag mig, og kigge frem, når han blev for nysgerrig.
Vikingetiden blev vi også involveret i
Til sidst kiggede vi ind i vikingetiden. Her kunne man tage nogle plader, der havde forskellige former. I det første rum, var der så en masse “mennesker”, der hver især hørte sammen med de forskellige plader. Når du lagde pladen ved det rigtige menneske, fortalte han/hun om sin tilværelse i vikingetiden.
Der var også én slags plade, der kunne bruges alle steder.
Når vi gik videre ind i vikingetiden, kunne vi fortsat bruge pladerne til at få informationer. Her var det bygget op som gader i det gamle Aros – vikingernes Aarhus. Og man kunne prøve at styre en båd.
Men nu var børnene ved at være trætte og mættede af oplevelser. Så vi besluttede, at vi havde set nok for denne gang. Vi nåede ellers overhovedet ikke hele museet igennem. Men det er jo kun en god oplevelse, mens man er frisk. Og det havde virkelig været sjovt for os alle sammen.
På vores weekendtur til Århus området var vi også i Randers Regnskov, som vi også var helt vilde med.
Læs om det her: En oplevelsesrig dag i Randers Regnskov, hvor vi så dyrene helt tæt på
Og vi hyggede i Den Gamle By i Århus.
Læs: Jul som i gamle dage – i børnehøjde med nisser, spilopper og grød
Lidt gode informationer
- Mad: Vi spiste på Moesgårds museums cafe. De havde sandwiches, og et menukort med lækre retter. Børnemenuen var dog lidt begrænset. Så de voksne kunne nemt får rigtig god mad. Men hvis du har kræsne børn, er det måske ikke det helt optimale sted. Du kan se menukortet her.
- Moesgård museums priser: I højsæsonen (mar-okt) koster det 140 kr for voksne i entre. I lavsæsonen koster det 120 kr. Børn er gratis.
- Moesgård museums åbningstider: De har lukket mandag, og har eller åbent hver dag fra 10-17. Onsdag har de længere åbent. Se de opdaterede åbningstider her.
Vi var i Århus i november 2017.
Det ser ret sjovt ud. Det skal vi da prøve! God inspiration til påsken.
Ja, det synes jeg bestemt at I skal. Rigtig god tur 😉