Sådan får du en god kør selv ferie med børn

Koer_selv_ferie_happy

Vi elsker køreferier!!!
Den der følelse af, at når man kører ud af indkørslen, så er ferien i gang. 

Når vi så har kørt lidt, så ryger en smule af idyllen alligevel. For måske er der ikke den der gode stemning på bagsædet, som vi havde drømt om – hvor vi kan sidde og snakke sammen alle sammen og synge sange og bare hygge i bilen. Og vi har også lidt en tendens til at glemme, at det faktisk ikke er ret inspirerende at drøne ned af den tyske motorvej i timevis.
Så forventningerne har tit været lidt for høje til at stå mål med realiteterne.

Men nu har vi efterhånden fundet nogle gode vaner og forventninger, og indretter os godt i bilen, så nu bliver det en god oplevelse! Langt det meste af vejen 😉 .

Der er reklamelinks og et sponsoreret link i indlægget. Et reklamelink betyder, at hvis du vælger at klikke på linket og booke/ købe noget på den hjemmeside, så modtager vi en provision – uden at det koster dig noget. På den måde støtter du bloggen og hjælper os bedst muligt til at kunne bruge tid på at lave flere spændende blogindlæg. Reklamelinksne er markeret med *. Det er links til ting eller hjemmesider, som vi også selv bruger og gerne vil stå inden for. Der er selvfølgelig også helt almindelige links i indlægget, som ikke er reklamelinks.

Jeg havde egentlig tænkt mig at skrive en liste over ting, der er gode at have i bilen på en bilferie. Men når jeg nu tænker over det, så er det faktisk andre faktorer end blot ting, der gør en kør selv ferie til en succes. Faktorer som for eksempel, hvor behageligt du sidder i bilen, hvor længe I kan holde til at køre af gangen og kvaliteten i pauserne undervejs.

Så jeg vil starte med at fortælle om nogle af de ting, vi har tænkt over for at gøre vores kør selv ferie i Kroatien til en succes. Og så kommer der selvfølgelig også listen med gode ting at have med til sidst, især med fokus på køreferie med små børn. For der er altså også mange ting, der kan hjælpe til at gøre turen god.

Indret jer i bilen til en lang køretur

Det allervigtigste er, at I skal sidde godt!
I skal jo sidder der i lang tid. Derfor det er vigtigt, hvordan I indretter jer i bilen. Det er meget forskelligt fra person til person, hvad det er, der gør, at man sidder godt så længe i en bil. Men her er et par idéer til, hvad der kan gøre det mest behageligt for jer.

  • Hvis børnene ikke har så lange ben endnu, kan det være en fordel at lægge en taske under børnenes fødder. Så de kan få en fodstøtte – så strækker de heller ikke benene, og kommer til at sparke til dem foran.
  • Det kan være, at I skal tage skoene af, når I sætter jer til rette. Så sidder man lidt mere afslappet. Vi synes begge to, at det er behageligt at køre bil i strømpefødder eller bare fødder.
  • Børn skal oftest have hjælp med at finde ud af, hvor meget/lidt tøj, de skal have på, for at de har det behageligt. Og de kan have svært ved at give udtryk for, hvis de er lidt utilpasse, fordi de har det varmt eller koldt. Tænk også på, om f.eks. airconditionen når om til dem, eller om de har det rigtig varmt, selvom der er tilpas temperatur på forreste række.
  • Vi elsker, at vi på vores radio kan indstille, hvilke højttalere der skal spilles på. Hvis f.eks. børnene hører musik, og de voksne gerne vil snakke sammen. Så har vi kun musik på de bagerste højtalere. Når børnene ser dvd, er der ingen grund til, at de får musikken derom – selvom de sidder med høretelefoner på. Hvis alle i bilen undtagen chaufføren sover, er musikken kun ved ham/hende. Så denne kan tillade sig at høre musikken lidt højt uden at vække de andre.
  • Man får hurtigt pakket for mange ting ind i kabinen. Hvis man f.eks. har 2 børn siddende på bagsædet, er det nemt at tænke, at der kan da lige lægge nogle ting mellem børnene. Og det kan der sikkert også. Men det skal ikke være så meget, at børnene føler, at de ikke kan bevæge sig.
    For vores vedkommende skal der ikke ligge for meget fra start af. For på en eller anden måde sniger der sig flere ting ind undervejs. Og til sidst sidder børnene helt klemt, og begynder at drille hinanden/være sure på hinanden, fordi de føler sig presset. Og desuden kan vi ikke længere finde noget i rodet. Så er det på tide at få ryddet op på bagsædet.
  • Hvis det er vigtigt, at passageren får sovet (f.eks. hvis denne skal køre senere eller skal have energi til at underholde børnene, når I når frem, mens chaufføren sover ud), så sørg for, at det er muligt at sove.
    F.eks. er det vigtigt, at chaufføren kan nå, hvad han/hun skal bruge, mens den anden sover. Det kan være ting som vand, kaffe, snacks eller musik. Det er så ærgerligt at blive vækket, bare for at finde noget vand. Og chaufføren skal jo helst ikke mangle noget, så han/hun bliver utilpas og ukoncentreret.
    Men i virkeligheden er den største forhindring for søvnen jo ofte børnene. Så prøv også at få indrettet jer, så børnene selv kan komme til drikkevarer, lidt snacks og hvad de nu ellers kunne have brug for.
Koer_selv_ferie_stress
Man kan vist ikke undgå lidt pressede situationer på en kør selv ferie – især med små børn

Hvor længe skal/kan man køre af gangen på en kør selv ferie?

Det korte svar er: så længe stemningen er til det i bilen.
Men når det så er sagt, så kører vi helst ikke mere end 3-4 timer af gangen. Så har alle brug for at komme ud og røre sig.

Men det afhænger jo også meget af, hvor gamle børnene er. Det giver sig selv, at jo ældre de er, jo længere kan man køre.
Hvis børnene er 1-2 år, er det en fordel at følge deres søvnmønster lidt, så man sørger for at køre i deres middagslur o.s.v. Og så stoppe og give dem plads til at bevæge sig, når de vågner. For den alder kan jo godt være ret svær at underholde i bilen.

Planlæg hvor I vil stoppe næste gang

Når vi sætter os ind i bilen efter en pause, vælger vi, hvor vi vil holde pause næste gang. Igen ud fra, at vi vil køre omkring 3 timer. Så har vi noget at køre mod. Og man kan holde øje med tiden, der er tilbage på GPS’en. Det kan børnene efterhånden også følge med i, selvom de ikke helt har forstået klokken endnu.
Men slutstedet er ikke noget, der ligger helt fast. For måske vi har holdt i lang kø, eller måske er vi kommet meget hurtigere frem, end vi regnet med. Så skal der være plads til at ændre næste pausested undervejs.

Læs også: Gode stop på køreturen i Europa

Noget af det, der virkelig kan ødelægge en kør selv ferie er kø!
Vi bruger Google Maps, når vi kører rundt i Europa. Men vi har ikke internet på. For selv med de nye billigere priser på data i udlandet, så får man altså brugt meget data, hvis man kører med data tændt hele vejen.
Men lige så snart vi møder lidt kø, så sætter vi data til og ser, om Google Maps anbefaler en anden rute. Og hvis den gør det, så tager vi langt oftest den alternative rute, så vi ikke bare skal holde der og glo.

Når man kører flere biler sammen

Hvis vi kører flere biler sammen på kør selv ferie, så kører vi ikke lige efter hinanden i kortege. Det er rart at kunne køre i sit eget tempo. I stedet aftaler vi, hvor vi skal gøre holdt ved næste pause. Og igen, så kan man jo altid ringe/skrive sammen, og ændre på tingene, hvis vejen har vist sig anderledes end forventet.

Dagens gang i bilen på en kør selv ferie

Klar til afgang

Når vi kører hjemmefra tidligt om morgenen

Et par køreferier er vi startet meget tidligt om morgenen. Engang startede vi allerede kl. 4.
Så bærer vi de sovende børn ud i bilen i nattøj, så de bare kan sove videre. På den måde oplever de ikke så meget af køreturen. Og vi slipper for evt. myldretrafik.
Da vi skulle på skiferie lykkedes det dog ikke. Børnene var så spændte, at de vågnede lige så snart vi løftede dem. Men vi havde fortalt dem om planen aftenen før. Så de affandt sig med, at det stadig var “nat”. De sad blot og kiggede og snakkede spændte, stille og roligt. Det var rigtig hyggeligt.

Når vi kører på længere ture får børnene lov til at se dvd. Det gør de på langt det meste af turene. Det kommer sig af, at Benjamin nemt blev køresyg da han var lidt mindre. Vi prøvede med alverdens ting. Men det, der virkede bedst, var at han sad og så på en skærm, der sad på nakkestøtten lige foran ham. Så blev han ikke lige så ofte køresyg.
Samtidig ved vi jo godt, at det ikke er børnenes drøm at sidde i en bil i mange timer. Så vi synes, at de skal have lov til at hygge sig med noget de godt kan lide. Selvom det ikke er det mest pædagogiske. Og så må vi tage med, at vi får børn ud af bilen, der virkelig trænger til at bevæge sig og komme langt væk fra skærme, når vi når bestemmelsesstedet.

Eftermiddagene

Vi er oftest på rundrejser, hvor vi hver/hveranden dag kører 3-5 timer. Men vi har selvfølgelig også været på nogle længere køreture. Og i år skal vi så på ferie i Kroatien. Vi håber, at kunne køre hjem fra Kroatien i ét stræk – men det bliver godt nok en lang tur.
Derfor jeg har læst lidt om, hvad andre skriver om netop denne køretur. Og flere skriver, at eftermiddagen er der, hvor børnene bliver mest urolige. Så der skal der være plads til et længere ophold på en legeplads. Eller måske skal man finde en lille sjov oplevelse der.

Lav jeres almindelige putteritual, hvis I skal køre om natten

Når vi har kørt om aftenen/natten, har vi selvfølgelig haft en pause til aftensmaden. Og så laver vi igen et stop et par timer senere. Her giver vi børnene nattøj på, børster deres tænder og finder et tæppe/dyne og en bamse frem. Og en sut, da de stadig brugte den.
På den måde får børnene følelsen af, at nu skal de sove. Det kan godt være, at de får lov til at se lidt mere tv eller lege lidt videre i bilen. Men de ved, at nu skal der ikke ske noget vildt. Nu falder der ro over bilen.
Vi lærte faktisk det trick, da vi skulle flyve hele natten til Sri Lanka. Og det virker! Børn kan jo som bekendt godt lide genkendelige rutiner.
Vi har også brugt det engang, da vi skulle med en færge sent om aftenen. Mens vi ventede i bilen på at komme ombord på færgen, så vi “Disneysjov” på en telefon. Så var børnene helt med på, at nu var det ved at være aften. Da vi så kom ombord på færgen kom de i nattøjet og fik børstet tænder. Og efter en kort godnathistorie sov de begge to sødt.

Læs også: At have børn med på en længere rundrejse

Det har i øvrigt også den fordel, at forældrene bedre husker alle rutinerne. Vi har en gang glemt, at børnene dengang stadig brugte ble om natten. Børnene faldt i søvn undervejs og vi kørte glade videre. Midt om natten stod vi så i en vejkant med en våd, vågen dreng, og en våd autostol. Det var en ærgerlig situation, fordi de dumme forældre ikke havde tænkt over, at han skulle have sin natble på.

Det er også vigtigt at tænke over, om I egentlig helst vil have at børnene sover en hel masse eller ej. Kommer I f.eks. frem til et lille bitte hotelværelse, hvor I bare lige skal overnatte. Så er det ærgerligt, hvis børnene har sovet hele dagen, og nu kravler op og ned af væggene. Så skal man hellere tænke over at underholde dem meget i bilen og kæmpe for at holde dem vågne.
Men f.eks. når vi kører det sidste stykke hjem, er det ok med os, hvis børnene sover i bilen og dermed ikke oplever den kedelige køretur. Vi kommer jo alligevel hjem til de vante omgivelser og alt det legetøj, de ikke har set længe. Så er de noget nemmere at underholde og holde glade, selvom forældrene er trætte efter køreturen.

Stoppene undervejs

Hvordan holder man en god pause

Det er meningen at stoppene undervejs skal være et godt afbræk fra en lang og formentlig ensformig køretur. Men det er de bestemt ikke altid.
Når man f.eks. vælter ud af bilen, og én er træt efter at have kørt, én har kedet sig helt vildt, en anden er lige vågnet fra at have sovet, og den 4. ikke vil væk fra skærmen, for han er lige ved at se noget meget vigtigt – så er stemningen bare ikke i top. Og den bliver ikke bedre, hvis man så skal stå i kø til både toilettet og maden.

Så prøv at tænke lidt på forhånd over, hvordan stoppet kan blive godt for jer. Jeg siger ikke, at I skal planlægge alt til mindste detalje. Men lidt overvejelser kan være godt.
Måske skal den ene voksne gå på legeplads med børnene, mens den anden skaffer mad. Eller én skal tanke, mens den anden løber på toilettet med børnene. Måske skal chaufføren lige gå en lille tur og få clearet hovedet efter at have været koncentreret – og have 5 minutter uden børn, der råber på alt muligt. Eller noget helt fjerde. Du kender bedst jeres familie.
De sidste par kilometer før stoppet kan I jo bruge på at fordele roller og finde ud af, hvad der skal til, for at I får det godt. Det kan også være godt, at få vækket den sovende person lidt før I ankommer. Eller få børnene til at tage sko på allerede, hvis de kæmper for at holde sig.
I skulle gerne få fornyet energi til at køre videre, af at gøre holdt. Helst ikke blive endnu mere trætte og irritable.

Det kan også være en god idé at tænke lidt over, hvilken slags rasteplads I gerne vil stoppe på. Måske er det vigtigt for din familie at der er gode puslefaciliteter, et udendørs spiseområde, hvor der ikke er så meget larm, en legeplads hvor børnene kan røre sig eller at restauranten serverer børnemenu. Jeg ved ikke med dig. Men for mig er det vigtigere, at jeg har glade og mætte børn, når vi sætter os ud i bilen igen. End at de har smagt på noget nyt og anderledes, som de egentlig ikke kan lide. Så de nu sidder i bilen og er sultne igen.
Da vi kørte på skiferie i Sverige var der ikke så mange rastepladser at vælge imellem, så der var det godt på forhånd at have en idé om, hvor de lå. Hvorimod der er masser ned igennem Tyskland. Så der kan man nemt tage tingene, som de kommer.

Vi kan godt lide, at der er lidt oplevelser i pauserne

Koer_selv_ferie_Elg_safari
På vej hjem fra Sverige tog vi en lille detour og tog på elg safari

Vi prøver også gerne at finde nogle små steder undervejs, som kan gøre stoppet lidt sjovere. Ting som man kan snakke om, om aftenen på hotellet, så hele dagen ikke bare huskes som én lang køretur. F.eks. har vi været på Godisflyget i Sverige, som er et helt fly fuldt af billigt bland selv slik. Det ligger i forbindelse med en rasteplads, og “koster” bare et ekstra kvarters pause. Men til gengæld var det det børnene huskede mest efter den dags køretur.

Hvis vi har tiden, planlægger vi også gerne at bruge en formiddag eller eftermiddag, på at opleve noget. Feks. havde vi en rigtig god formiddag i Hannover Zoo på vej hjem fra Frankrig et år.

Læs også: Hannover Zoo – en af de virkelig gode zoologiske haver 

Når vi rejser rundt på sommerdestinationer kan vi godt lide at have en pose pakket med håndklæder og badetøj. Skulle vi så passere en lækker strand, så er det jo oplagt at stoppe og tage en dukkert. Det behøver ikke tage lang tid. Men børnene får set noget andet og rørt sig lidt. Og det gør vi andre jo også.
Denne pose kan samtidig fungere godt som en “fodskammel” til børnene inde i kabinen. Husk i øvrigt at posen/tasken skal være vandtæt. Vi bruger sådan en tyk plastikpose fra supermarkederne, som man kan bruge igen og igen.

Pak bilen, så du nemt kan få fat i det, du skal bruge til pauserne

Pak i øvrigt bilen, så du kan komme til det, du skal bruge på stoppene. Skal du f.eks. bruge en pusletaske, så læg den, så den er nem at få fat i. Skal I bruge barnevognen, så pak den så vidt muligt yderst i bagagerummet, så mindst muligt skal ud, når I skal have den ud. Det kan godt være stressende at stå på en fyldt parkeringsplads og skulle pakke en hel sommerferiepakningen ind i bagagerummet igen. Så er man lidt træt, når man sætter sig ind i bilen igen efter pausen.

Ting, der er gode at have med i bilen på en kør selv ferie

Børnene bliver glade på kør selv ferier ved at have:

  • Solbriller og/eller solafskærmning. Vores børn har været glade for rullegardiner som disse, så de selv kunne styre dem. Men de falder altså også nemt ned…
  • Et bakke legebord. Vi har fået en bil, der har udfoldelige bakker på bagsædet (som man kender dem fra fly). Og tænk, der er sket det vilde, at børnene nu pakker legetøj af sig selv og tager med ud i bilen. Og så sidder de rent faktisk og leger i bilen. Selvfølgelig ikke hele vejen. De kan stadig bedst lide at se DVD’er. Men nu afveksler de helt af sig selv fra skærmen og leger en gang imellem. Man kan også købe sådanne bakkeborde og sætte på sædet.
  • Taske med legetøj
  • Tegneting, syting, bøger og bilspil er gode hvis børnene kan bruge dem, uden at blive køresyg. Vil du have lidt inspiration, så elsker jeg Lirum Larum Legs sektion “Ferie og Rejsesjov”* (reklamelink). Men der er så mange lækre ting, at jeg altid kommer til at købe lidt for meget, når jeg kigger derinde – så er du advaret 🙂
  • Go Samtale kort (sponsoreret): Til de lidt større børn er vi ret vilde med kortene fra Go Samtale*. Det er en boks med kort. På hvert kort står et ord, som f.eks. “Tillid” eller “Fællesskab”. Og så står der 3 spørgsmål, der hjælper samtalen i gang om disse ord. Det har givet os nogle virkelig gode samtaler i familien. Og sådan noget er der jo netop god tid til på en længere køretur.
  • Lydbøger
  • DVD afspiller + DVD’er
  • Ipad/Tablet holder som alternativ til en DVD afspiller. F.eks. sådanne en holder.
  • Børne høretelefoner, der ikke kan skrues højere op, end deres ører kan tåle. Med høretelefoner, kan I voksne stadig høre musik og radio, selvom børnene ser film. Vi har været meget glade for den tidligere model af disse* (reklamelink). Og de nye kan endda drejes, så de ikke fylder i kufferten.
  • Nakkepude Hvis børnene er så store, at de ikke længere har en autostol med ryglæn, vil de sidde bedre, hvis de har en nakkepude, når de falder i søvn i bilen.
  • Yndlingsbamsen
  • Dyne/tæppe
  • Tandbørster
  • Skiftetøj Man kan nemt spilde ned af sig, eller til hvis der er en, der ikke kan holde sig, før man finder et toilet på vejen.
  • Sea-Band armbånd Tidligere blev Benjamin nemt køresyg. Der hjalp det, at give ham Sea-band armbånd* (reklamelink) på. Om det virkelig virkede, eller om han bare troede nok på det, ved jeg ikke. Men det er jo i virkeligheden heller ikke vigtigt.
  • Autostol Skal I køre i en lejebil, skal I jo også sørge for en god autostol. Til helt små børn ville jeg tage vores egen med. Man ved aldrig, hvad man får fra udlejningsbureauet.
    Nu hvor vores børn er så store, at de kan sidde på selepuder, bruger vi BoostAPak’s* (Reklamelink). Vi er virkelig glade for dem. Det er børne rygsække, som samtidig er godkendte som selepuder. På den måde har vi altid vores egen pude ved hånden.

Chauffør og co-driver bliver glade på kør selv ferier ved at have:

  • Playlister både til børn og voksne. Helst hvor musikken er downloadet på forhånd, så du ikke skal bruge data på det.
  • Holder til mobilen. Vi bruger normalt denne version. Men da vi var på Cuba blev telefonen så overophedet af at sidde i vinduet i 40 grader, at den holdt op med at virke. Så når vi rejser i rigtig varme lande, vil vi nu bruge en version, der kan sidde i udluftningen. F.eks. denne.
  • Oplader Du skal selvfølgelig også have en oplader til din mobil, som formentlig fungerer som mindst både GPS og musikafspiller.
  • Multilader. Vi elsker vores multilader, hvor vi både kan have DVD-afspiller og flere USB stik i samtidig.
  • Powerbank Selv med alle disse oplader kan vi godt have svært ved at holde batteriniveauet oppe på mobilerne. Så kan det være godt med en powerbank til når vi holder pause og ikke bruger telefonerne så meget.
  • Solbriller
  • Skraldeposer: Som co-driver har jeg skraldeposer i lommen af passagerdøren. Der bliver altid brug for dem, om det så er til en, der bliver køresyg, æbleskrog eller noget helt tredje
  • Vådservietter eller køkkenrulle. På samme måde som med skraldeposer, bliver der også altid brug for noget at tørre med, når vi kører i længere tid.
  • Håndsprit
  • Småmønter til at komme på toilettet for. Der er ikke noget værre, end at have holdt sig lidt for længe i bilen, og så lige skulle skaffe nogle mønter til toiletdamen/maskinen.
  • Brobizz
  • Vignetter
  • Fuld sprinklervæske

Mad og drikkevarer til køreturen

  • Drikkedunk med vand Alle har hver deres drikkedunk stående i lommen i døren. Så ved man hvor den er. Og børnene spilder ikke så nemt med en drikkedunk. Vi andre kan bedre slippe afsted med købeflasker. Vi har vand i dem. Ikke noget med sukkerdrikke, når man skal sidde længe i en bil
  • Termokop Hvis man gerne vil have kaffe til køreturen er det godt at have en termokop med, der kan holde kaffen varm.
  • Snacks Vi har altid snacks med. For det er så dumt at skulle stoppe før man har planlagt det, bare fordi børnene er lidt småsultne. Men det skal selvfølgelig ikke være for sukkerholdige snacks. Udskårne æbler, fuldkornskiks og fignestænger kan sagtens gøre børnene tilfredse.
  • Køletaske Hvis vi skal køre i varme steder, tager vi gerne en lille køletaske med ind i kabinen. Så fryser vi vandet ned, når det kan fungere som køleelement. Og samtidig har vi mulighed for at få noget koldt at drikke hele tiden. Det kan også være juicebrikker, vi fryser ned.
  • Tyggegummi Det kan også hjælpe på den lille lækkersult og underholde børnene lidt. Men de skal selvfølgelig ikke have det, hvis de er trætte, så der er risiko for, at de falder i søvn snart.

Har du nogle andre gode ideer, som du bruger på jeres køreferier, vil vi rigtig gerne høre om det! Så skriv gerne en kommentar her nedenfor.

 

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.

Tags from the story
Join the Conversation

2 Comments

  1. says: Mads

    Hejsa.
    Dejlig indlæg.
    Vi overvejer at kæbe os fri fra arbejde næste år og bare køre rundt i Europa til vi ikke goder mere. Regner med det bliver en måned.

    Men vi er i tvivl om hvornår det er bedst at rejse.
    Altså maj, juni eller Juli.
    Vores tanke er, at der Umiddelbart er for mange turister i Juli og dermed gør det det besværligt bare at køre fra sted til sted (da det vel er optaget og dyrt)

    Har i nogle tænker om hvornår det vil være bedst at rejse?

    Mvh Mads

    1. Hej Mads
      Det lyder da som en dejlig idé. Vi er tit på sommerferie i starten af juli, og der plejer det endnu ikke være så slemt med turister endnu. Så jeg tror at jeg ville satse på juni, og evt. en smule ind i juli/slutning af maj. For det ville jo være rart med badevejr, så jeg ville nok ikke tage hele ferien i maj. Der kan I sikkert få det meste uden alt for mange turister. Men der er vejret jo mange steder ikke helt oppe at ringe endnu. Men det er ikke noget vi er eksperter på, så det er kun ud fra hvad vi ville prioritere.
      Jeg håber at I får en rigtig god tur
      Mvh
      Henriette

Leave a comment
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *