Da vi skulle på sommerferie til Grønland, ville vi gerne lære børnene om Grønland, ind vi tog afsted. Det gjorde vi bl.a. ved at tage til Hundested og besøge Knud Rasmussens Hus.
Knud Rasmussen levede fra 1879-1933. Knuds mor var halvt grønlænder, og hans grønlandske mormor boede sammen med hans familie. Hans far var dansk missionær i Ilulissat, Grønland, og det var også deroppe, at Knud blev født.
Så Knud blev meget glad for Grønland og kørte hundeslæde i en ret ung alder.
Da familien senere flyttede til Danmark, kunne Knud ikke slippe Grønland. Og han tog på mange store ekspeditioner rundt i Grønland, hvor han har beskrevet levevis, sagn, sange og meget andet, for at beskrive de grønlændere han mødte.
Selve huset
Huset ligger i Hundested, og har jo absolut været “ude på landet”, da Knud Rasmussen brugte det fra 1917.
Når han ville have ro fra selskabslivet i København og hellige sig sine skriverier og planlægning af ekspeditioner, så tog han her ud.
Det er ikke et stort sted. Men når man står på kontoret, kan man nærmest se Knud Rasmussen sidde og skrive på sine bøger om hans ekspeditioner.
Og i det store arbejdsværelse er det ikke svært at forestille sig, hvordan der har været samling omkring bordet, mens polarfarerne har planlagt ekspeditionerne – eller bare har fortalt røverhistorier, for dem må der også have været nogle stykker af…
Tilbygningen brændte for nogle år siden og er nu restaureret, så den er meget lig med, da Knud Rasmussen boede der.
Udsigten og naturen omkring Knud Rasmussens Hus
Huset ligger helt fantastisk smukt i høje grønne bakker med smuk udsigt ud over Kattegat.
Jeg tog mig selv i mange gange, at jeg stod og kiggede ud af vinduet og nød udsigten, i stedet for at kigge på huset.
Så tag endelig en picnickurv med og spis din frokost i det dejlige landskab.
Læs også: Hundested havn – hyggeligt og sjovt for både voksne og børn
Huset ligger ikke så langt fra togstationen. Så man kan gå en smuk (og bakket) gåtur forbi Hundested strand, hvis man taget toget og går hen til Knud Rasmussens Hus.
Er Knud Rasmussens Hus for børn?
Når man læser på hjemmesiden til Knud Rasmussens Hus, så har de en sektion, der hedder “Særligt for børn”. Der skriver de at børn elsker at lege i landskabet omkring huset…hm, det forstod jeg som, at der ikke er meget for børn på museet.
Og det er egentlig også rigtigt nok forstået. Men de har faktisk gjort en del for at prøve at gøre det spændende for børnene.
Det var så dejligt at være et sted, hvor børnene måtte pille ved tingene. Der var ikke snore, der afspærrede områder og der var heller ikke en masse skilte med “Nix pille!”
Der var også lavet en skattejagt med spørgsmål om Knud Rasmussens Hus, så de var godt beskæftigede, mens forældrene gik rundt og kiggede.
Men selve udstillingen fangede ikke rigtig børnene.
Garagen til Knud Rasmussens Hus var faktisk det, børnene syntes var mest interessant. Her var der plancher, der viste hvordan børn levede i 1917 i forhold til i dag.
Knud Rasmussens Hus var helt sikkert børnevenligt. Men børne-egnet er måske lige i overkanten at sige. Der var ikke så meget for børnene. Til gengæld er det jo heller ikke ret stort, og med skattejagten i hånden, gik det fint. Men det var mest for forældrenes interesse, at vi var der.
Vi havde læst en børnebog om Peter Freuchen og hans ekspeditioner, for at børnene kunne få en idé om, hvilke kæmpe bedrifter det er, vi snakkede om, når vi fortalte om Grønlandsrejserne. Vi kunne ikke finde en børnebog om Knud Rasmussen, men Peter og Knud var jo gode venner og afsted på flere af de samme ekspeditioner. Så derfor syntes vi, at det var en god introduktion, selvom bogen egentlig handlede om en anden person, end ejeren af det hus vi skulle se.
Bogen hedder: “Polarhippie: eventyreren Peter Freuchen – de unge år”.
Og så skal vi selvfølgelig også besøge Knud Rasmussens fødehjem, når vi ankommer til Ilulissat snart.
Lidt godt informationer
- Adressen er: Knud Rasmussensvej 9, 3390 Hundested. Du kan ikke køre helt hen til huset. Men der er en parkeringsplads ved skiltene mod huset.
- Museet er åbent fra påske til efterårsferien, alle dage undtagen mandag fra kl. 11-16.
- Børn under 18 er gratis. Voksne koster 60 kr. Og så gælder billetten også i en uge til Krudtværksmuseet i Frederiksværk
- Du kan se mere på deres hjemmeside her.
Vi besøgte Knud Rasmussens Hus i juni 2019, og børnene var 7 og 8 år.