Idyl på Hven (Ven på svensk)

Hven er en hyggelig perle, lige midt i Øresund. Vi har været der 2 gange, og har været lige forelskede i øen hver gang.

Hven har noget for alle. Der er en fantastisk flot og idyllisk natur. Der er historie, bl.a. med Tycho Brahe museet. Der er små butikker med hjemmelavede specialiteter samt et whisky bryggeri. Og så er der mest alt bare hyggeligt og god stemning.

Hven_faerge

Færge til Hven

Hven er den dejligeste svenske ø i Øresund. Første gang vi var på Hven, var før vi fik børn, hvor Dennis og jeg var derovre alene. Anden gang, havde vi en veninde, Birgit, og drengene med.

Vi har ikke haft en overnatning på Hven, men er taget frem og tilbage samme dag. Begge gange er vi kørt til Landskrona og sejlet over der. Fordelen ved det er, at der er mange afgange i løbet af dagen, så du er ikke afhængig af at skulle tilbage på et bestemt tidspunkt. Sejlturen tager ca. 30 min.

Færge fra Landskrona

Men du kan også sejle fra Nyhavn i København til Hven. Der tager sejlturen 1½ time. De sejler dog ikke ret ofte.

Færge fra Nyhavn

Transport på Hven

Man kan komme rundt på Hven på mange måder. Da øen kun er 4,4 km lang og 2,4 km bred, er det oplagt at cykle rundt, så man også kan nyde den skønne natur undervejs. Men der er selvfølgelig også andre muligheder. Der er traktorslæb. Altså en traktor, der ”slæber” en påhængsvogn med turister. ”Ivans hest og vogn” viser dig også gerne rundt. Der er også en lokalbus. Så vidt jeg har kunnet læse mig til, har den ikke nogen stoppesteder. Man stiller sig bare i vejkanten og vinker til den for stop. Man kan jo også altid gå 🙂 Der er links de til forskellige ting i bunden af dette indlæg.

Cykeludlejning

Når man stiger af færgen og kæmper sig op ad den første ”backafall”, altså bakkefald/skråning, når man til den store cykeludlejning. Og så er man ikke i tvivl om, hvilken transportform der er mest populær for Hvens besøgende.

Da Dennis og jeg var alene derovre, lejede vi en tandem til at cykle rundt på. Når jeg sad bag på cyklen, havde jeg pludselig ingen kontrol over tingene. Og jeg syntes, at Dennis kørte alt for hurtigt ned ad backafall’en. Hven er jo en klippeø, så når du skal ind på midten af øen, går det forholdsvis stejlt opad. Og så må det jo også gå nedad igen, når man vil ned/ud til vandet.

Da Dennis blev træt af mit skrigeri, prøvede vi at bytte plads. Men det blev jeg endnu mere bange for. Så konklusionen må vist være, at I skal være rigtig gode til at kommunikere og stole på hinanden, hvis I skal køre på tandem. Eller gøre som os, og være  nyforelskede. Så går det hele jo alligevel.

Hven_Cykeludlejning

Ved vores andet besøg på Hven havde vi reserveret cykler hjemmefra. For vi havde drengene med, så det var vigtigt, at vi fik fingre i en af deres smarte trailere med børnestole på. Det er en cykeltrailer, hvori de har fastsat 2 cykelstole. Det fungerede så fint.
Ja okay, drengene sad ikke helt godt, da de faldt i søvn til middagsluren. Men alt gik godt. Birgit havde i øvrigt taget sin egen cykel med, med færgen, som jo også er en god mulighed.

Hven_Cykeludlejning

Vens cykel uthyrning

På deres hjemmeside findes også et meget fint cykel-kort. Der kan findes flere kort over Hven på nettet.  Cykel kort

Sightseeing

Jeg kan ikke helt huske vores rute, da Dennis og jeg var derovre første gang. Men vi var i hvert fald inde på Tycho Brahe museet. Tycho Brahe boede på Hven i 1500-tallet, hvor han opførte et slot “Uraniborg” og et observatorium ”Stjerneborg”. Det har man i dag lavet et museum over, som vi var inde og se. Der så vi også en multimedie-forestilling om en stjernenat i ”Stjerneborg”.
Tycho Brahe museet

Vi spiste frokost på et hyggelig lille husmandssted, med rødternede duge, men jeg kan desværre ikke huske, hvad det hed.

Vi stoppede ved Sankt Ibbs gamla kyrka, inden vi begyndte min helvedes nedkørsel til havnen ved Kyrkbacken. Dernede var der nu rigtig hyggeligt.

På vej tilbage til cykeludlejningen tog vi os et hvil med en kop kaffe på Turistgården. Det havde vi helt for os selv.

Læs også: Kullen / Kullaberg – en oplevelse for alle

Da vi var ovre med Birgit og drengene, var det faktisk Birgits fødselsdagsgave – at hun fik lov til at tilbringe en dag sammen med os 🙂 Og med i gaven var så også, at jeg skulle lave en skattejagt rundt på øen. Det var ikke det nemmeste job. For der var lidt mange hensyn at tage; Birgit skulle se mest muligt, men Dennis og jeg ville helst ikke på præcis samme tur som sidst. Og ikke mindst, havde vi 2 drenge med, som også skulle have en god dag.

Skattejagt

Her får I skattejagten.

Birgit og Dennis skulle svare rigtigt på 3 spørgsmål ved hver “post”.  Og for hvert rigtige svar, fik de et bogstav. Disse 3 bogstaver indgik så i ordet til, hvor vi skulle hen som det næste. Hvis de svarede rigtig på alle 3 spørgsmål, fik de også et hint til, hvor vi så skulle hen.

1. Post:

Tycho Brahe spørgsmål:

  • Hvem havde Hven som Len i 1576? (Tycho Brahe)
  • Hvad er Uranienborg? (Tycho Brahes slot/bolig)
  • Hvad er der specielt ved Tycho Brahes næse (Han havde en protese af sølv efter en duel med et uheldigt udfald)

Bogstaver: T Y C

Hint: Vi skal hen til en stor mand, der har en legeplads

Svar: Tycho Brahe museet

På museet er der, ud over multimedie forestillingen, en mere almindelig udstilling om Tycho Brahe, en renæssancehave og ikke mindst en ”idéhistorisk” legeplads med historisk legetøj. Der havde vores børn meget sjov.

2. Post:

Spørgsmål om Hvens natur og geologi:

  • Har Hven været forbundet til Sjælland eller Skåne? (Begge. For 8-10.000 år siden var Sjælland og Skåne forbundet med en landtange. Landtangens højeste punkt er det, der i dag er Hven)
  • Hvad kaldes Hvens skrænter (Backafallen)
  • Backafallen er et beskyttet naturreservat, bl.a. fordi der på Hven findes nogle af Sveriges mest sjældne planter. Nævn disse 3. (Elfenbenspadderokken, Gyvelkvæler og Rosenkatost).

Bogstaver: K Y R

Hint: Nu skal vi ned af en af Hven’s skrænter, mens vi passerer øens kirke. For enden skal vi spise frokost – måske i en stor sandkasse.

Svar: KyrkBäcken

Vi havde selv taget frokost med, som vi spiste ved et bord ved stranden/havnen ved KyrkBäcken

3. Post:

Generel viden om Hven:

  • Hvor mange bor der på Hven (360-370 i 2014)
  • Hvor stor er Hven (2,4 km bred og 4,4 km lang)
  • Hvordan staves øens navn? (I 1959 besluttede den svenske stat at ændre øens navn fra Hven til Ven.)

Bogstaver: F R I

Hint: Her fik Birgit “fri” og dermed mulighed for at vælge, hvad hun gerne ville se, mens drengene forhåbentlig tog sig en middagslur i traileren (hvad de også gjorde). Hun fik mulighederne:

1) Cykle i naturen, 2) Whisky stedet, Spirit of Hven, 3) Nämndemansgården sydvest for Bäckviken: En firelænget, fredet gård fra slutningen af 1700-tallet. Gården er hjemstavnsmuseum, og der vises skiftende udstillinger.

Birgit valgte, at vi skulle ud og cykle og se noget mere af øen. Så vi cyklede nordpå op mod fyret og videre nordøst. Det var en rigtig flot tur. Vi stoppede ved campingpladsen, da drengene vågnede. Det passede fint, for der var en legeplads, og de trængte til at røre sig efter at sovet, siddende i trailer.

4. Post:

Arbejde på Hven:

  • Hvad ernærede Hven borgerne sig med i 1800-tallet (teglværk)
  • Hvilken slags mennesker (arbejder) bor her især i dag? (Kunstnere)
  • Der bliver i dag produceret en spiritus på Hven. Hvad er det? (Whisky)

Bogstaver: T U N

Hint: Hvis man ikke gider arbejde, så kan man tage på café og slappe af. Spisestederne er især centreret i én by, som vi skal til nu.

Svar: Tuna Krog & Trädgårdscafé

Det sprang vi nu over, fordi vi havde hygget os for længe med at cykle rundt.

5. Post:

  • Hvornår overgik Hven fra Danmark til Sverige? (i 1660)
  • Hvor langt ligger Hven fra Danmark og fra Sverige? (8 km fra DK og 4 km fra SE)
  • Hvordan blev Hven til ifølge de skånske skrøner? (Ifølge en skånsk skrøne boede jættekvinden Hvenhild for længe siden i Skåne. Hvenhild syntes, at Skåne var for flad og skulle forskønnes med nogle ordentlige bakker. For at skabe disse bakker gik hun over Øresund til Sjælland, hvor hun fyldte sit forklæde med jord, som hun ville tage med tilbage til Skåne. På en af disse ture gik hendes forklæde i stykker, og jorden faldt i vandet. Denne jord skulle ifølge sagnet have været tilstrækkeligt til at skabe Hven.)

Bogstaver: G L A

Hint: Nu skal vi til en fabrik. Men det er en fabrik, som laver noget især børnene er glade for – vi skal aflevere cyklerne på vejen.

Svar: Hvens Glassfabrik – altså is-fabrik – nede ved færgelejet

Det var skattejagten. Jeg håber, at det er skrevet på en forståelig måde. Ellers så skriv endelig en kommentar nednefor med spørgsmål!

Lidt gode informationer

Sydsverige.dk om Hven

Visit Hven

Vi vil blive meget glade, hvis du vil følge os på Facebook og Twitter. Så får du updates om vores nye indlæg.
Du er også meget velkommen til at kigge indenfor på vores Instagram profil.
Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *