Sidste gang Dennis var i Brasilien, slæbte han sorte bønner med hjem, så vi kunne lave Brasiliens nationalret Feijoada herhjemme og drømme os til Brasilien i vintermørket.
Og nu skete det! Med samba- og forro-rytmerne blæsende ud af højtalerne, lavede Dennis Feijoada til os.
Hvad er Feijoada?
Feijoada betyder bønneret. Og det er også, hvad det er; en gryderet, der hovedsageligt består af sorte bønner, samt grise og/eller oksekød. Som tilbehør bruger man ris og den brasilianske kål couve mineira.
Feijoada er kendt som Brasiliens nationalret.
Feijoada stammer fra slavernes køkken, hvor slaverne måtte spise det, der var tilbage fra de portugisiske herremænd. Så dengang bestod kødet af griseører, hale og tæer.
I dag bruger man oftest andre dele af grisen, så det er flæskekød og reelle kødstykker.
Læs også: Rio de Janeiro og Niteroi
Feijoada smager altså virkelige lækkert – synes vi i hvert fald herhjemme.
Vores Feijoada, lavet i Danmark
Vi brugte denne opskrift fra Coop. Den virkede fint.
Faktisk mangler den at skrive, hvornår man skal putte bønnerne i retten, men stort set det hele skal jo i samtidig, så der lagde vi også bare bønnerne i.
Læs også: Vores Brasilien
På den ene side er det et stort arbejde at lave Feijoada. Det skal planlægges i god tid, for bønnerne skal lægges i blød dagen før. Og retten skal stå og koge længe.
Men på den anden side, er simremad jo helt vildt nemt. Det står bare og passer sig selv på komfuret!
Og det behøver ikke være helt lige så besværligt, som vi gjorde det til. Man kan sagtens købe sorte bønner i Danmark, så man behøver ikke tage til Brasilien, hver gang man vil lave Feijoada… Og Urtekram har også lavet sorte bønner på dåse, som allerede har ligget i blød.
Hvis du skal rejse med børn i Brasilien, så lad dem smage Feijoada hjemmefra
Hvis man skal rejse til et fremmed land med mindre børn, er vores oplevelse, at det er en god idé, at de har kendskab til mindst én af landets retter på forhånd. For der er rigtig mange nye indtryk for et lille barn, når man rejser ud i verden. Og så kan det være rart, i det mindste at kunne spise noget, man genkender.
Det kan også give overskud til at være madmodig på andre tidspunkter og smage på alle de spændende ting i landet – når barnet ved, at det er nemt at finde noget, det kan lide, hvis ikke det kan lide det, det smager på lige nu.
Læs også: Mad og drikke i Brasilien
Vi synes, at det er helt oplagt, at det er Feijoada, man introducerer barnet for hjemmefra. Det minder i virkeligheden meget om en dansk gryderet, blot tilført de sorte bønner. Og hvis barnet føler sig tryg ved sorte bønner, så vil der næsten altid være noget på restauranterne i Brasilien, som det kan lide.
I øvrigt er det nu ret nemt at finde børnemad i Brasilien. På de billigere restauranter/deli’er, køber man “Comida por kilo”. Det vil sige buffet per kilo. Så der er formentlig noget børnene kan lide.
Og på de lidt dyrere restauranter, vil der tit være Churrasco, hvor tjenerne går rundt mellem bordene og serverer forskellige slags af Brasiliens lækre kød. Og så vil der være en stort salat/tilbehørs-buffet. Så også her vil der være noget for de fleste børn. Og når I er i Brasilien, skal I altså ikke snyde jer for en Churrasco. For de er lækre!
Derudover vælter Brasilien sig jo i lækker, frisk frugt og dermed også lækre juicer, eller “Sucos”, som det hedder i Brasilien.